انواع آرد به طور کلی عبارتند از: آرد ۱۵۰، آرد ۱۸۰ یا آرد کامل، آرد فوری یا آرد آگلومره، آرد تریتیکاله، آرد تیره، آرد جو، آرد جوانه گندم، آرد خبازی، آرد دست، آرد روشن، آرد سبوس گرفته، آرد ستاره، آرد سفید، آرد سوخاری، آرد شیرینی پزی، آرد غلات، آرد غنی شده، آرد فوری، آرد گندم سیاه، آرد گیاهک، آرد نرم، آرد نول و آرد کهنه. در این مطلب از سایت دنیز به توضیح برخی از این آردها خواهیم پرداخت. با بخش دانستنیها سایت آکسان پلاس همراه باشید.

آرد برنج: شلتوک به برنجی گفته میشود که تازه برداشت شده و دارای پوسته است. برای جدا کردن دانههای برنج از پوسته رویی آن، برنج را به کارخانههای شالیکوبی یا برنجکوبی میبرند. طی فرآیند شالیکوبی و تبدیل شلتوک به برنج سفید، برخی از دانههای برنج، شکسته میشوند که این دانههای شکسته را توسط الک از دانههای کامل جدا میکنند. بخشی از این دانهها که زیاد خرد نشده باشند به عنوان برنج نیمدانه روانه بازار میشوند اما دانههایی که بیش از اندازه شکسته و قابل استفاده نباشند را برای تهیه آرد برنج مورد استفاده قرار میدهند. آرد برنج با آسیاب کردن این دانههای شکسته تولید میشود.
- آرد سمولینا: سمولینا به فرآوردهای گفته میشود که حاصل آسیابانی گندمی خاص به نام «گندم دوروم» میباشد. سمولینا ماده اولیه اصلی تولید ماکارونی بوده و دارای رنگدانههای طبیعی زرد رنگ و آنتی اکسیدانها است. سمولینا دارای مقادیر فراوانی ویتامین، پروتئین، املاح و مواد مغذی مفید است که باعث افزایش کیفیت محصولات خمیری میشود که با آن تولید میگردند.
- آرد سفید یا آرد سه صفر یا آرد نول: میزان سبوسگیری این آرد بسیار زیاد است. این آرد برای تهیه انواع محصولات قنادی مناسب میباشد. آرد چهار صفر میزان فرآوریش بیشتر، نرمتر و سبکتر است. این آردها برای قنادیها ،شیرینیها و حلوا مناسب هستند اما برای تهیه نان مناسب نیستند.
- آرد جو: در واقع به آردی که از آسیاب و الک کردن جو بدست میآید، آرد جو گفته میشود. البته میتوان از باقیمانده کارخانجات تهیه جو پوست کنده و یا بلغور جو نیز برای این منظور استفاده کرد. دانههای جو را پس از بوجاری در کارخانه، با آسیابهای فلزی استوانهای تحت فشار قرار میدهند و آنها را آسیاب و آرد میکنند. پس از تهیه آرد جو میتوان سبوس آن را با استفاده از الکهایی مخصوص و با درصدهای مختلفی جدا کرد، یعنی آرد جو را هم مانند آرد گندم میتوان به صورت کامل تولید یا این که سبوس آن را جدا کرد. آرد جو را با آرد گندم مخلوط و از آن برای تولید نان در نانواییهای مختلف استفاده میکنند و نانهای تولید شده از ترکیب آرد جو و گندم را با عنوان نان جو یا نان رژیمی به فروش میرسانند. گاهی برای تولید برخی از کیکها و کلوچهها هم درصدی آرد جو به مواد اولیه آنها میافزایند. ناگفته نماند که آرد جو از نظر پروتئینی بسیار غنی است و به همین دلیل از جو برای خوراک دام هم استفاده میکنند. برای تهیه مالت به منظور تولید ماءالشعیر در صنایع غذایی هم به محصولی مانند جو نیاز است.
- آرد جوانه گندم: آرد جوانه گندم آردی است که شامل آندوسپرم و جوانه بوده و سبوس در این گونه آردها وجود ندارد. برای تهیه آرد جوانه، باید دانه جوانهزده را در آفتاب بگذارید تا خشک شود، سپس آسیاب کنید. هر چه جوانه بیشتر رشد کرده باشد، مقدار نشاسته در آرد کمتر خواهد بود. آرد گندم جوانه زده به نام «مالت» در بازار عرضه میشود. از جوانههای گندم، جو، برنج، ماش، عدس و لوبیا هم میتوان آرد جوانه تهیه کرد. شما می توانید از این آرد، برای تهیه انواع کلوچه، حلوا، سمنو و سوهان استفاده کنید.
سایر مطالب بخش دانستنیها سایت آکسان پلاس را نیز مطالعه کنید.