روستای حیران از سه روستای حیران سفلی، حیران وسطی و حیران علیا تشکیل شده است. منطقه حیران از توابع شهرستان آستارا در منتهیالیه غرب استان گیلان و همجوار با استان اردبیل با 2200 هکتار مساحت است. با آکسان پلاس همراه باشید.

آشنایی با گردنه حیران
از پر اهمیتترین جاذبههای روستای حیران، گردنه حیران است که در راه آستارا به اردبیل قرار گرفته است و از یک طرف به کوههای سرسبز و از طرف دیگر به درهای که رود ارس از آن میگذرد، مشرف است. وجود مه در اکثر روزهای سال باعث رویایی شدن بیش از اندازه این گردنه، درهها و کوهپایههای آن شده است.
همانطور که گفته شد، گردنه حیران در بیشتر وقتها در زیر ابری از مه پنهان است، درهها و کوهپایههای پوشیده از گلها، گیاهان جنگلی و مرتعی و گاوهایی که در حال چرا هستند با چشمانداز زیبایی از کندوهای عسل، اولین جلوه هایی است که به چشم هر گردشگری میآید و آن را فریفته خود میکند.
این منطقه دارای مناظر بکر طبیعی میباشد و نصف جنگلها و مراتع آن متعلق به ایران و نیم دیگر در کشور جمهوری آذربایجان قرار دارد. سازمان جنگلداری استان، امکانات تفریحی و گردشگری را ایجاد کرده و همچنین تله کابین در حال نصب بر روی این منطقه میباشد.
گردنه حیران تابستان معتدل و زمستان سرد و کوهستانی است. به دلیل کوهستانی بودن جاده و منطقه، برای دیدن جلوههای زیبای حیران در بهار و تابستان راهی این منطقه شوید.
هر نقطه از گردنه حیران دارای جاذبهای است که میتواند لحظاتی فراموش نشدنی را به ارمغان بیاورد. در ادامه نگاه کوتاهی به دیدنیهای این جاده خواهیم داشت.
طبیعتی غرق شده در مه
هنگام عبور از گردنه حیران، اولین چیزی که چشم را نوازش میدهد، پوشش جنگلی است. کم کم سر و کله مراتع نیز پیدا میشود و در میان آنها کلبههایی نیز به چشم میخورند. در این میان دامهای در حال چرا یا اسبهایی که به این سو و آن سو میروند، به مناظر اضافه میشوند تا تصویری ماندگار را در ذهن حک کنند. البته همه چیز به اینجا ختم نمیشود. همه این زیباییها در گردنه حیران، غرق در فضای مه آلود جاده میشوند و بهشتی رویایی را خلق میکنند. ارتفاع بلندترین نقطه این گردنه از سطح آبهای آزاد تنها حدود 1500 متر است و ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که در این ارتفاع، مه از کجا آمده است؟ در واقع علت اصلی مه در گردنه حیران، رطوبت دریای خزر است و این امر ارتباط خاصی با ارتفاع این گردنه ندارد.
پارک ملی هیرکان
از ویژگیهای گردنه حیران این است که در یک نقطه مرزی قرار دارد و با قرار گرفتن در آن در یک سوی جاده، جنگلی انبوه و متعلق به پارک ملی هیرکان را خواهید دید که در کشور آذربایجان قرار دارد. پارک ملی هیرکان با وسعتی برابر 40 هزار و 358 هکتار در نهم فوریه سال 2004 میلادی توسط ریاست جمهوری آذربایجان گشایش یافت تا به عنوان یک منبع غنی از گیاهان و جانوران مورد توجه قرار گیرد. به سبب داشتن ویژگیهایی خاص، پیشنهاد ثبت جهانی این پارک ملی نیز مطرح شده است و شاید در آینده شاهد قرارگیری آن در فهرست میراث جهانی یونسکو باشیم.
در ادامه با روستاهای دیدنی در مسیر گردنه حیران آشنا خواهیم شد:
روستای حیران
یکی از روستاهای نمونه گردشگری، «روستای حیران» است که با آب و هوای ییلاقی در میان طبیعتی سحرانگیز قرار گرفته و از سه روستای حیران سفلی، حیران وسطی و حیران علیا تشکیل شده است. این روستا در 30 کیلومتری آستارا قرار دارد و از جاذبههای شاخص منطقه به شمار میرود. مردم در این روستا به کشاورزی اشتغال دارند و در سالهای اخیر با رونق گردشگری به ارائه سوغات، غذاهای محلی و... نیز روی آوردهاند. به دلیل ییلاقی بودن منطقه، ساخت بناهای ویلایی در سالهای اخیر چشمگیر بوده است. بطوری که در طول فصول گرم سال جمعیت این روستا به بیش از 2000 نفر میرسد، اما جمعیت ثابت آن در حدود 300 نفر میباشد که به شغل کشاورزی مشغول بوده و در طول سال مخصوصاً بهار و تابستان، رستورانها و مغازههایی را در کنار جاده برای کسب و کار باز می کنند. منطقه حیران از یک سو مشرف به کوههایی است که پوشیده از جنگلهای انبوه است و از سوی دیگر مشرف به درهای نه چندان عمیق است که از میان آن رود آستارا، آقچای عبور میکند که این رود مرز ایران و کشور آذربایجان را تعیین می کند. این روستا به دلیل زیبایی طبیعی، به عنوان یکی از منطقههای نمونه گردشگری در ایران به شمار میرود و با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب در سالیان اخیر، مورد توجه گردشگران قرار گرفته و ساخت و ساز بناهای تفریحی و گردشگری در آن افزایش یافته است.
روستای مِشِند
این روستا در استان گیلان و در کیلومتر 18 جاده آستارا به اردبیل قرار دارد و با مناظر زیبا و ییلاقی میتواند پذیرای شما باشد. واژه «مش» در زبان تالشی به معنای زنبور به کار میرود و نام این روستا به معنای «جایگاه زنبور» است. حدود 117 خانوار در این روستا زندگی میکنند که به کشاورزی و دامداری مشغول هستند و از طریق اشتغال به کارهای خدماتی در بخش گردشگری نیز امرار معاش میکنند.
روستای کشفی
از دیگر روستاهای زیبای این منطقه، روستای کشفی است که از زیباییهای طبیعی بهره برده و با داشتن مناظری بهشت گونه، به یکی از جاذبههای دیدنی منطقه تبدیل شده است. روستای کشفی در مسیر کوهپیمایی نیز قرار دارد و بسیاری از علاقهمندان این رشته ورزشی در ایام مختلفی از سال مهمان این روستا میشوند.
جنگل فندقلو
«فندقلو» از جنگلهای بسیار زیبای ایران است که در فاصله 10 کیلومتری از شهر نمین و 30 کیلومتری از شهر اردبیل قرار گرفته و به سبب برخورداری از جاذبههای منحصر به فرد جنگلی و مرتعی به یکی از مقاصد پر طرفدار گردشگری تبدیل شده است. این جنگل در کنار درختان سر به فلک کشیده، مملوء از انواع درختان میوه همچون فندق، سیب وحشی، گوجه سبز، ازگیل، به، تمشک و توت فرنگی میباشد و وجود یک استخر آب گرم به نام «مشه سویی» با خاصیت درمانی، بر جاذبه این مقصد میافزاید. این جنگل حدود 25 کیلومتر مربع وسعت دارد. در کنار جنگل فندقلو، شهرستان «نمین» از جاذبههای دیگری نیز برخوردار است که از میان آنها میتوان به «آرامگاه باباروشن» در 6 کیلومتری شرق نمین، مقبره شیخ بدرالدین در شهر نمین، مقبره پیرلنگ در ننه کران و... اشاره نمود.
سایر مطالب مرتبط با سفر و گردشگری را در سایت آکسان پلاس مطالعه کنید.