روستای خوش منظره شهرستانک در 54 کیلومتری شمال غربی کرج با آنکه روستایی ییلاقی است، پاییزش از تابستانش هم معروفتر و زیباتر است. اگر در روزهای پاییزی سفری به روستای شهرستانک داشته باشید، حتما با کاخ ناصری در شهرستانک مواجه میشوید و اگر اطلاعاتی از این کاخ داشته باشید و تصاویر کاخ ناصری را از پیش دیده باشید، حتما با دیدن کاخی که 19 سال از ثبت ملی آن میگذرد اما در حال ویرانی است، تعجب خواهید کرد. با آکسان پلاس همراه باشید.

ساخت کاخ شهرستانک که چشم انداز بسیار زیبایی به روستای شهرستانک دارد 3 سال به طول انجامیده است. این کاخ در دو بخش بیرونی و اندرونی ساخته شده است که حیات بیرونی به شکل مستطیل با دو کنج پَخ در 4 تراز طراحی شده و ورودی آن در گذشته به شکل نیم دایره و در تراز اول قرار گرفته بوده است. عمارت بیرونی در ابعاد 12 در 24 متر در دوطبقه و در تراز سوم ساخته شده بود که در حال حاضر دیگر اثری از طبقه دوم این کاخ نیست! در پَخ شمال غربی و در مرز میان اندرونی و بیرونی نیز حمام خصوصی شاه قرار داشته است.
این اثر تاریخی که در شهریورماه سال 1377 به شماره 1945 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است هم اکنون وضعیت بسیار اسفناکی پیدا کرده است. پس از ناصرالدین شاه به دلیل بی توجهی و عدم رسیدگی به این بنا و همچنین به خاطر وجود سرمای سخت و بارشهای فراوان در این منطقه و همچنین تاراجهای انسانی، تقریبا در همان دوره قاجاریه این بنا تخریب شده و پس از اینکه در دوره پهلوی دوم وزارت فرهنگ و هنر وقت هیچ توجهی به این بنا نکرده و ضرورتی برای بازسازی و نگهداری این قصر نداشته، فدارسیون کوهنوردی در آن زمان بنای کاخ را که فقط طبقه اول آن باقی مانده بود را به پناهگاهی برای کوهنوردانی تبدیل کرد که از قُله توچال به سوی شهرستانک سرازیر میشدند! این کاخ که هم اکنون نیز از این بی توجهیها بسیار رنج میبرد و به رغم گذشت 19 سال از ثبت در فهرست آثار ملی ایران، هنوز منتظر فرارسیدن روزی است که شاید با بازسازی خود در کنار دیگر عوامل که در بالا به آن اشاره شد، شهرستانک را به قطب بزرگ گردشگری استان البرز و حتی پایتخت تبدیل کند. به هر حال در حال حاضر تورهای بسیار زیاد آژانسهای گردشگری که در طول سال راهی این منطقه میشوند، خود به تنهایی گواه این ادعاست.
شاید بودجههای دولتی به قول مسئولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، کفاف هزینههای بازسازی این اثر تاریخی ارزشمند را ندهد، اما کم کردن بوروکراسیهای اداری و طرحهای حمایتی در جذب سرمایه بخش خصوصی، میتواند سرمایهداران ایرانی و حتی خارجی بسیاری را برای مشارکت در توسعه و تبدیل این منطقه به یک مرکز گردشگری بینالمللی به شهرستانک و کاخ «ناصری» آن بکشاند. شاید در صورتی که این بنا به مانند روز اول خود بازسازی شود و کاربری آن مانند بسیاری از بناهای تاریخی و حتی کاروانسراهای قدیمی زیر نظر سازمان میراث فرهنگی به یک هتل و مرکز گردشگری تغییر یابد، بسیاری از علاقهمندان و سرمایهگذاران حاضر باشند تا در این منطقه برای آبادانی کشور خود گام مثبتی بردارند.
فراموش نکنیم که در ارتفاعات البرز مرکزی، کوهها بازو به بازوی هم دادهاند تا با طبیعت بینظیر خود خستگی را از جان مهمانان به در کنند.
سایر مطالب مرتبط با فرهنگ و هنر را در سایت آکسان پلاس مطالعه کنید.