همانطور که میدانید بسیاری از خانوادهها از خشونت و پرخاشگری فرزندان خود شکایت دارند. آنها تمایل دارند که علت این رفتارها را بدانند و راه های پیشگیری و اصلاح رفتار را در این زمینه به کار گیرند. در این مطلب از آکسان پلاس شما را با علتهای خشونت و پرخاشگری در کودکان آشنا میکنیم.

الگوپذیری کودکان از والدین
از دلایل بسیار مهم پرخاشگری در کودکان، «یادگیری» است. کودکانی که الگوهای رفتاری پرخاشگرانه داشتهاند، همانند الگوهای خود رفتار میکنند. چنانچه پدر یا مادری خلق و خویی عصبانی و پرخاشگر داشته باشند، مسلماً فرزندشان نیز پرخاشگر خواهد شد. این رفتار توسط کودک یاد گرفته میشود. از آنجا که کودکان با والدین همانندسازی میکنند، بنابراین بسیاری از رفتارهای پدر و مادر ناخودآگاه توسط فرزندان فراگرفته میشود. فرایند همانندسازی کاملاً ناخودآگاه صورت میپذیرد. حتماً لازم نیست والدین با خودِ کودک پرخاشگری کرده باشند. چنانچه او شاهد رفتارهای خشونتبار پدر و مادر با افراد دیگر نیز باشد، این گونه رفتار را فرامیگیرد. بنابراین کودکان از طریق مشاهده، رفتارهای والدین را میآموزند. بر این نکته می توان تأکید کرد که کودکان با چشمان خود میآموزند. یعنی آنچه را مشاهده میکنند، یاد میگیرند. حتی اگر آن رفتار به طور مستقیم در مورد خود آنها صورت نگیرد.
پرخاشگری کودکان ناکام
در واقع ناکامی، یکی از مسائلی است که به پرخاشگری میانجامد. وقتی کودک به هدف خود دست نیابد و ناکام شود، یکی از رفتارهایی که از او سر میزند، «پرخاشگری» است.
اضطراب
به طور کلی کودکان مضطرب نمیتوانند کودکان آرامی باشند. آنها رفتارهایی پرخاشگرانه از خود بروز میدهند. البته بلافاصله پشیمان میشوند و از والدین خود عذرخواهی میکنند. اگر از کودک مضطرب بپرسیم که چرا پرخاش میکنی و عصبانی هستی؟! خواهد گفت نمیدانم، یا خواهد گفت دست خودم نیست.
تضادهای درونی
برخی اوقات کودکان در دوگانگی و تضادهای درونی قرار میگیرند. گاهی بر سر دو راهیهایی گیر میکنند و نمیدانند کدام راه را انتخاب کنند و این حالت، آنها را دچار تعارض، اضطراب و خشم میکند. مثلاً کودکی که دوست دارد نزد مادرش در منزل بماند و از طرفی وقتی میبیند تمام کودکان به مدرسه میروند، همزمان تمایل به مدرسه رفتن نیز دارد، دچار دوگانگی میشود. به کودکان خود کمک کنیم که در دو راهیهای زندگی، مدتی طولانی قرار نگیرند. آنها بایستی به سرعت و با دقت درستترین کار را انجام دهند.
افسردگی
پرخاشگری و کج خلقی در کودکان چنانچه با علامتهای دیگر همراه باشد، میتواند نشانهای از افسردگی باشد که در این صورت لازم است شرایط زندگی کودک تمام و کمال مورد بررسی قرار گیرد.
مصرف دارو
بعضی از بیماریها به مصرف دارو نیاز دارد و ممکن است از عوارض جانبی داروها، کج خلقی و رفتارهایی باشد که خشونت را برمیانگیزند.
مدرسه
بعضی کودکان در مدرسه قربانی خشونت میشوند و این قربانی شدن باعث میشود که خود آنها نیز عامل خشونت شوند.
جلب توجه
کودک نیاز به توجه شما دارد. به طور معمول او ترجیح میدهد از راههای مثبت یعنی با کارهای خوب این توجه را بدست آورد. اما اگر تشویق کارهای خوب به اندازه کافی نباشد و کودک مورد بیتوجهی قرار گیرد، برای او توجه منفی هم بهتر از هیچ است. کودکی که اغلب مورد غفلت واقع میشود ممکن است پس از مدتی کشف کند که اگر جنگ و دعوا راه بیندازد و دیگران را بزند، در مرکز توجه دیگران قرار میگیرد. اگر شما به کودکی که شما را میزند واکنش قوی نشان دهید ممکن است منشا مشکلات دیگری در آینده شود. پاسخ شدید به رفتار منفی، کودک را تشویق میکند که رفتار بد را ادامه دهد. به همین دلیل است که به والدین توصیه میکنیم وقت زیادی را صرف پرورش توجه مثبت کنند و به عبارتی کودک را برای کارهای خوبش، تشویق کنند.
ناتوانی در برقراری ارتباط
یکی از عللی که باعث شده دو سالهها را کودکانی وحشتناک بخوانند این است که بچههای دو ساله خواستهها و آرزوهای بسیار قوی دارند، اما مهارت لازم برای انتقال این خواستهها به دیگران را ندارند و چون مهارتهای زبانی و کلامی برای بیان خویش ندارند، با وسایل دیگری این کار را انجام میدهند:با قهر، قشقرق به پاکردن و زدن دیگران.
سایر مطالب جالب انگیز را در سایت آکسان پلاس را مطالعه کنید.